Onderwijs

Docenten spelen een belangrijke rol in de vorming en ontwikkeling van onze studenten. Enerzijds bieden zij studenten de ruimte om te ontdekken en anderzijds gebruiken ze alle (digitale) middelen en mogelijkheden om het leerproces te stimuleren, te monitoren, begeleidende feedback te geven en te toetsen. Dat vraagt om onderwijspersoneel dat zelf óók blijft leren. Docenten die voor Hogeschool Leiden kiezen willen het verschil maken. Ze durven studenten uit te dagen om zelf te denken, te ontdekken en met elkaar te discussiëren. Liefde voor en kennis van het vakgebied: dat is waar onze docenten voor staan. Bij Hogeschool Leiden werken wij nauw samen en geloven wij in elkaars expertise. Net als bij onze studenten streven wij er voortdurend naar om ook in onszelf het beste naar boven te halen.

Onze docenten

Je begeleidt studenten in de belangrijkste fase van hun ontwikkeling. Onze docenten maken echt het verschil. Niet alleen voor onze studenten, maar ook voor de maatschappij. Dat betekent dat je bij ons meer bent dan alleen docent. Veel van onze docenten vervullen ook een taak als studiebegeleider, commissielid, project- of opleidingscoördinator. Ook is het mogelijk om onderwijsprogramma’s te ontwikkelen of praktijkgericht onderzoek uit te voeren.

Onze faculteiten

Hogeschool Leiden heeft vijf faculteiten. Iedere faculteit biedt een of meerdere opleidingen die inhoudelijk op elkaar aansluiten. 

Laat je zien als docent bij Hogeschool Leiden

Als docent heb je een grote impact op de toekomst van onze studenten. Je draagt bij aan hun ontwikkeling door kennisoverdracht en door ze uit te dagen op actuele vraagstukken waar ze mee aan de slag kunnen. Daarom staat onze deur altijd open voor nieuwe collega’s. Zeker wanneer je ervaring hebt opgedaan in de beroepspraktijk en je kennis hierover wilt delen met studenten. 

Ben jij klaar voor de volgende stap in je carrière en wil je graag jouw praktijkkennis overdragen aan de volgende generatie? Dan kun je aan de slag als docent bij Hogeschool Leiden. Ook als je nog geen onderwijservaring hebt. Wel heb je:

  • bij voorkeur een masterdiploma op zak voor het behalen van je onderwijsbevoegdheid.
  • vakkennis en praktijkervaring die je met veel enthousiasme wil overbrengen op de volgende generatie.
  • doorzettingsvermogen en een positieve instelling. Er komt het eerste jaar veel op je af.


Onderwijsbevoegdheid

Lesgeven leer je bij ons. Daar zijn wij van overtuigd. Juist door voor de klas te staan, ervaar je wat het is om docent te zijn. Een onderwijsbevoegdheid is daarbij zeker nodig, die ga je bij ons halen. Om jou zo snel mogelijk didactische vaardigheden bij te brengen, start je in het eerste jaar met de verplichte opleiding basiskwalificatie didactische bekwaamheid (BDB). In dit kwalificatietraject werk je aan vijf kerntaken:
• Doceren
• Begeleiden van studenten
• Ontwerpen van onderwijs
• Basis Kwalificatie Examinering (BKE)
• Professioneel docentschap

De studiebelasting is ongeveer 190 uur en hiervoor krijg je de ruimte naast je werk. Rond je deze opleiding succesvol af binnen twee jaar, dan ben je formeel onderwijsbevoegd.

Praktijkgericht onderwijs

Onze maatschappij is aan verandering onderhevig. Nu meer dan ooit. Daarom staat in ons onderwijs de beroepspraktijk centraal. Met realistische en actuele vraagstukken stomen we onze studenten klaar op hun volgende stap in de maatschappij. Zo geven we niet alleen de juiste kennis door, maar ook de skills om flexibel te zijn en te groeien in een wereld die constant verandert.

Onze docenten hebben een sterke binding met de beroepspraktijk. Veel van hen komen uit de beroepspraktijk en hebben veel contact met het werkveld. Sommigen werken nog gedeeltelijk in de praktijk, om zo actuele praktijkvraagstukken mee te nemen naar de collegezaal.

Jouw nieuwe baan nog niet gezien?

Maak een jobalert aan zodat je altijd op de hoogte bent of neem contact op.