Sollicitatieproces & Onboarding

Solliciteren is spannend. Dat begrijpen wij als geen ander. Want wat kan je verwachten als je op die knop hebt gedrukt? En hoe zit het als je het contract hebt getekend en je eerste stap op de campus zet? Wij maken het daarom graag overzichtelijk, zodat je precies weet wat je van ons kan verwachten.

Hoe ziet ons sollicitatieproces eruit?

Jouw stap naar een baan in het onderwijs is niet ingewikkeld. Je solliciteert namelijk gemakkelijk via de sollicitatieknop met jouw cv. Vervolgens nemen wij per mail of telefonisch contact met je op. Zien we voldoende raakvlakken, dan maken we graag kennis. Hebben we hetzelfde voor ogen? Dan nodigen we je uit bij ons op de campus voor een kennismaking en een verdere verkenning van jouw talenten en de specifieke functie. Zijn we beiden enthousiast, dan volgt een tweede gesprek waarin je verder kennismaakt. Is dat een succes? Dan krijg je van ons een aanbod en kunnen we, hopelijk, de vlag vast uithangen voor jouw eerste dag. 

Een vliegende start

Je hebt je contract ondertekend en daarna begint jouw avontuur op onze hogeschool. Als docent, onderzoeker of medewerker van onze diensten. Zo’n eerste dag is altijd spannend. Voor ons, want hebben wij alles op orde zodat jij een vliegende start kan maken? Maar zeker voor jou, want het is lastig voor te stellen wat er op zo’n eerste dag van je verwacht wordt. Daarom hebben we een inwerkprogramma voor je klaar staan, zodat we jou een warm welkom kunnen geven. En we organiseren meerdere keren per jaar een introductiebijeenkomst waar je kennismaakt met onze organisatie, collega’s en het College van Bestuur.

Voor docenten

Naast de introductiebijeenkomst hebben we een inwerkprogramma op maat gemaakt voor docenten, de vliegende start. Dit programma heeft als doel om jouw eerste maanden als docent bij Hogeschool Leiden tot een succes te maken. We bieden je een stevige basis:

  • Je leert meer over het werken binnen Hogeschool Leiden.
  • Je doet essentiële pedagogisch-didactische kennis en vaardigheden op voor jouw lessen en werkvormen.
  • Je leert meer over de manier waarop je aansluiting kunt vinden bij onze studenten.
  • Je gaat samen met andere nieuwe docenten in gesprek over je ervaringen.
  • Je bouwt aan een netwerk dat jou helpt om je verder te ontwikkelen als docent en om het vak van om onderdeel uit te maken van de organisatie en leergemeenschap Hogeschool Leiden.


Daarnaast geloven wij dat je het snelst leert door je werk gewoon te doen. Dit betekent niet dat we je in het diepe gooien. Ervaren docenten wonen jouw lessen bij voor coaching-on-the-job en andersom heb jij de kans om lessen van collega’s bij te wonen.

Voor andere collega's

We zijn druk aan het werk om ook een op maat gemaakt inwerkprogramma te bieden aan collega’s die geen lesgeven. Dit is in ontwikkeling en we hopen hier snel meer over te kunnen vertellen.
In de tussentijd laten we jou natuurlijk niet zwemmen. De afdeling waar jij terechtkomt (faculteit of dienst) heeft een passend inwerkprogramma voor je klaarliggen. We zorgen ervoor dat jouw laptop en telefoon klaarliggen en ready to go zijn. Daarnaast staan er kennismakingen met collega’s gepland en krijg je een buddy toegewezen die voor jou klaar staat en goed op weg helpt.

Nieuwsgierig naar onze vacatures?

Bekijk snel het overzicht of maak een jobalert aan zodat je altijd op de hoogte bent.